42. Kynsilakkojen terveellisyydestä

Vähän aikaa sitten kyselin Facebookin Kynsiharrastajat-ryhmässä, mitä mieltä lakkaajat ovat kynsilakkojen ja tämän harrastuksen terveysvaikutuksista. Kuinka paljon lakkaajia huolestuttaa altistuminen kynsilakkojen sisältämille haitallisille aineille ja pelottaako mahdollinen herkistyminen näille kemikaaleille. Kun itse käytän muun kosmetiikan osalta lähes ainoastaan luonnonkosmetiikkaa, ilman parabeenejä, keinotekoisia aineita, ftalaatteja. Kosmetiikan kanssa olo on ihan suhteellisen valveutunut kemikaalien osalta, mutta kynsilakat on sitten asia ihan erikseen. Myös ruoan kanssa suosin luonnonmukaisuutta, vältän prosessoitua ruokaa ja turvaudun useimmiten homeopaattisiin keinoihin flunssien yms hoidossa. Ehkä tämän takia olen koittanut olla miettimättä niin kovin kynsilakkojen ja lakkaamisen vaikutusta terveyteen, sallinut sen vähän kuin guilty pleasurina. Että kun kaikki muu on terveellistä, niin ehkä kynsilakkojen suhteen voi tehdä vähän myönnytyksiä.

Tuli kuitenkin ostettua vähän aika sitten pari lakkaa, joiden ainesosaluettelosta paljastui sana phlataatti. Aika isoja inhotunteja aiheutti tuon lukeminen, kun kyseessä aine, jota muissa tuotteissa pyrkii kovin välttämään. Tämä sai sitten aikaan pientä tutkimista internetin maailmasta, miten kemikaalikuormaa kynsilakkojen suhteen voisin vähentää. Nopeasti silmiin pisti sanat "3 free" ja "5 free".

3 Free -lakat eivät sisällä tolueenia (toluene), DBP=diputyyliftalaattia (dibutyl phthalate) eikä formaldehydiä (formaldehyde). Huojennukseni suurin osa lakoista, joita tällä hetkellä käytän, kuuluvat tähän ryhmään. Esimerkiksi A England, China Glaze, Color Club, O.P.I., Orly ja Wet n' Wild kuuluvat 3 free -lakkoihin. Edit: Pikainen googlettelu paljastaisi, että myös suosikkini Gina Tricotin kynsilakat kuuluisivat näihin, mutta sisältävät kamferia.

5 Free -lakat eivät edellä mainittujen lisäksi sisällä formaldehydi resiiniä (formaldehyde resin) eivätkä kamferia (camphor). Esimerkkilakkamerkkejä mm. Essence, Mavala, Nubar, L'oreal, Dior ja Zoya.

Suurin osa näistä "pahiksista" on tunnettuja allergeenejä, myrkkyjä ja karsinogeenejä. Lisää näistä aineista ja listoja free-lakoista löytynee googlettelemalla.

Kun lakkaaminen on itsellä lähes jokapäiväistä luulen, että alan pikkuhiljaa suosimaan ja lopulta siirtymään vähintään 3 free -lakkoihin. Tietenkin se tarkoittaa kompromisseja hintojen suhteen, mutta ainakin tulee hieman turvallisempi olo.

Miten muuten teillä lukijoilla on mielipiteitä asiasta? Huolettaako lakkojen terveysvaikutukset, sisältämät kemikaalit ja herkistyminen? Kuinka paljon ylipäätään tälläiset asiat kiinnostavat vai onko pelkästään sävyllä ja hinnalla väliä? Ja jos näihin lyhyisiin listoihin on lisäystä tunnetuimmista ja suosituimmista merkeistä, niin vinkatkaa ihmeessä!

Kommentit

 1. Ajattelin jossain vaiheessa paljonkin, etenkin raskaus- ja imetysaikana, jolloin en lakannut kynsiä lainkaan. Sitten kun kyse oli taas vaan itsestäni, niin en ole hirveästi enää jaksanut asiaa miettiä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja ehkä noi tosiaan on sellaisia tippoja meressä kun mietitään koko kemiallista kuormaa mille altistuu. Suomessa (ja EU:n alueella) myytävät lakat on kuitenkin aika tarkan syynin käyny läpi, että ehkä sieltä ne pahimmat hirviölakat on pois jääny. Tosin kyllähän niitä kauhutarinoita mm. mode4u:n lakoista on lukenut ja nähnyt kuvia.

   Poista
 2. pyrin itse ostamaan 3-free lakkoja, mutta yksittäistä kivaa lakkaa en jätä esim. Tolueenin takia ostamatta. Kuitenkin mulle on tärkeää että lähes päivittäin käytettävissä lakoissa ei ole mitään noista kolmesta suuresta, siksi sechekin jäi :p haluan olla tietoinen siitä mitä lakoissani on, ja luenkin kaikkien incit yleensä läpi ennen ostoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seche kyllä jo haiseekin sen verran myrkylle, että hieman raastaa miten hyvin se kuitenkin päällystää lakat. Johtuukohan se haju juurikin tuosta tolueenista? Jo senkin takia, että migreeneitä on ollut joskus, niin Sechen levitän lähes poikkeuksetta tuossa parvekkeella, ettei tarvitsisi niin paljon hengitellä sitä. Pitäisi kyllä löytää joku korvaava sille sitten kun se loppuu...

   Poista
  2. Mäkin veikkaan että Sechen hajuun vaikuttaa tolueeni, muutkin omistamani lakat joissa on tolueenia haisevat aika voimakkaalle. Seche on kyllä ihana ja käytän sitä itsekin välillä. Joskus kun lueskelin sitä pullon kyljessä olevaa varoitusta niin tuli semmoinen fiilis että en halua jatkuvasti sitä käyttää ja pistin heti Inm Out the Doorin tilaukseen, vaikka tuskin sillä oikeasti mitään rajuja vaikutuksia on. Inm on ihan hyvä, mutta nyt hankin kokeiluun vielä Poshen :)

   Poista
 3. Moikka!
  Saanen avata keskustelua hiukan uudestaan. Haluaisin nimittäin kertoa, että formaldehydin vapauttajat ovat aivan yhtä kamalia aineita kun pelkkä formaldehydi, jos siis ajatellaan myrkyllisyyttä, haitallisuutta, ärsyttävyyttä ja allergisoimista.

  Näissä tunnetuissa 3free tai 5free kynsilakoissa on juuri näitä formaldehydin vapauttajia, esim O.P.I:ssa. En halua kumota kauniita ajatuksia myrkyttömistä lakoista, mutta sen haluan sanoa, että sellaisia ei ole olemassakaan.

  Ääriesimerkkinä minä itse: olen nyt sairastunut työni kautta pahaan ärsytysastmaan, kiitos juuri formaldehydin. Työssäni toimin hetkellisesti siivoojana tunnetussa firmassa, joiden siivouskemikaalit oli toki päällepäin puhtaita ja tunnettuja ja vaikka ja mitä, mutta ainesosien reagoidessa keskenään ja ilman sekä veden kanssa, muodostui formaldehydiä, ja aivan liian paljon yli sallitun rajan. Nyt pelkkä kynsilakkojen haju tai vaikka juuri rempatun tai rakennetun talon haju aiheuttaa suuria hengitysvaikeuksia. Myös uusien lakanoiden ottaminen pois muovista on mieheni hommaa nykyään, ei minun.

  Formaldehydiä ja formaldehydin vapauttajia on niin monessa paikassa, ettei sitä ymmärrä ennenkuin lääkäriltä sain suuren selvityksen asiasta. Yksityiskohtaisesti listattuna formaldehydin vapauttajat ja formaldehydin synonyymit, kaikki vielä eri kielilläkin, lisäksi tuhansia eri paikkoja/asioita/tavaroita joissa näitä kemikaaleja käytetään. Ja nämä kaikki asiat ei oikeasti löydy netistä, puolen vuoden sairaslomani aikana olen etsinyt ja etsinyt ja etsinyt, ei vain löydy. Luulin olevani superviisas asioiden suhteen jo kun olin netin kahlannut läpi kolmella eri kielellä, mutta ei, kemistien ja lääkärien yhteisselvitys asoista sai silmäni vielä uudestaan ammolleen.
  Vaikka kosmetiikassa on tarkat raja-arvot kutakuinkin kaikelle, myös näille formaldehydin vapauttajille, niin eri ihmiset reagoivat herkemmin johonkin kuin toiset. En ole ikinä saanut mitään (ruoka, juoma, kosmetiikka, sisustuselementit tms.) allergia/ärsytys oireita mistään, ennen tätä työpaikalla tapahtunutta altistusta. Olen itse suosinut kutakuinkin aina näitä "myrkyttömiä" kynsilakkoja ja kosmetiikkaa yleensäkin, mutta nyt joudun vielä kauemmin tavaamaan "kiellettyjen kemikaalien listaa" läpi jokaisen kosmetiikkaostokseni yhteydessä. Ja vielä harmikseni todeta, että ainakin kynsilakkojen käyttö on hyvin minimaalista nykyään, juuri näiden formaldehydin vapauttajien takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kommentista!

   En itseasiassa ollut edes kuullut formaldehydin vapauttajista ennen tätä, sinänsä hassua, kun luulisi näistä puhuttavan aihetta käsittelevillä sivuilla. Ilmeisesti tuosta ei ole kovinkaan paljon tietoa ympäriinsä?

   Sen verran kuitenkin olen ymmärtänyt, että kynsilakkojen kanssa on hyvin vaikeaa vielä tehdä täysin myrkytöntä lakkaa. Vissiin myös monien luonnonkosmetiikkamerkkien lakat ovat hyvinkin samanlaisia "normilakkojen" kanssa, eli lukeutuvat joko 3- tai 5-freeksi.

   Tuntuu, että jos haluaa oikeasti selvittää perusteellisesti mitä iholleen, kynsilleen, naamalleen laittaa, niin pitäisi oikeasti olla asiantuntija. Yleistä, helposti ymmärrettävää (saatika sitten suomeksi!) tekstiä ja luotettavaa lähdettä on aika vaikeaa nopealta istumalta tietokoneella löytää. Harmi, todellakin. Saan olla yksi onnekkaista, joilla ei ole tullut vielä pahoja altistumisia kemikaaleille, tullut allergioita kosmetiikan aineisiin tai muuten tarvitse erityisestä syystä vältellä tiettyjä aineita purkeissaan. Näistä on kyllä kuitenkin hyvä ihan tavallisenkin kosmetiikankäyttäjän ottaa selvää, mikä voi altistaa ja pahentaa asioita. Sitten osaa jotenkin katsoa edes summittaisesti niitä incejä ja seuloa sieltä hellimmät päältä.

   Täytyy vielä kiittää kyllä kommentista ja toivottaa sinne voimia. Omat ruoka-aineallergiat tuntuvat aika pieneltä tuon rinnalla.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

850. Blogi hiljenee - KIITOS teille lukijoille, ja nähdään Instassa!

812. Jeffree Star Family Collection - 6 Velour Liquid Lipstick -huulipunaa

221. Zuii Mermaid Eyeshadow